15 Ιουλίου 2013

Διάλογος των εκκλησιών της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της ένταξη, στις Βρυξέλλες

Ο Νίκος Χρυσόγελος υποστηρικτής του διαλόγου και ομιλητής στο διήμερο

 

Το “Διάλογο των εκκλησιών της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική”, μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν 22 εκπρόσωποι από όλες τις θρησκείες της Σερβίας, την ορθόδοξη, την καθολική, τις δυο μουσουλμανικές, την εβραϊκή και την ευαγγελική (όπως καθορίζονται από τη σερβική νομοθεσία και τις αρχές) υποστήριξε ο Νίκος Χρυσόγελος,  ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, που ήταν κι ένας από τους ομιλητές εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Οι εκπρόσωποι των εκκλησιών συναντήθηκαν την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με ευρωβουλευτές, στελέχη της Κομισιόν κι εκπροσώπους ευρωπαϊκών δι-εκλησιαστικών οργανώσεων. Στόχος του διαλόγου είναι η ενεργή υποστήριξη από τις εκκλησίες όλων των θρησκειών της Σερβίας της αλλαγής σελίδας της χώρας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της, της συμφιλίωσης της κοινωνίας και της ανάδειξης της Σερβίας σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

 

Όπως τόνισε κατά την ομιλία του στους εκπροσώπους των εκκλησιών της Σερβίας ο Νίκος Χρυσόγελος Οιεκκλησίες όλων των θρησκειών στην Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως γέφυρες συμφιλίωσης, ειρήνης και συνεργασίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και με τις γειτονικές κοινωνίες, αφού οι θρησκευτικές κοινότητες παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις κοινωνίες. Στο παρελθόν οι διαφορετικές θρησκείες χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή ως εργαλείο διαχωρισμού. Έχοντας επισκεφθεί την Σερβία και την ευρύτερη περιοχή ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για την Αλβανία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ και έχοντας μιλήσει τόσο με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών όσο και με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, έχω διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά και οι εκκλησίες της χώρας έχουν αποφασίσει να αφήσουν πίσω το επώδυνο παρελθόν, και διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος να προχωρήσουν σε μια νέα περίοδο ειρήνης, ευημερίας, συμφιλίωσης και σχέσεων καλής γειτονίας.

 

Εξάλλου, η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας είναι παρόμοιες. Λίγα μόλις χρόνια μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, οι κοινωνίες κι ορισμένοι γενναίοι πολιτικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συνεργασία των χωρών που είχαν συμμετάσχει στον αιματηρό και καταστροφικό πόλεμο για να μην ξανασυμβεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον. Τώρα η Σερβία αλλά και οι περισσότερες χώρες της περιοχής αναζητούν μια δίκαιη και ισορροπημένη ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της 

δέσμευσης των ηγετών της ΕΕ το 2003 ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων, στη βάση κριτηρίων, θα μπορέσουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.  

 

Παρά τα λάθη, την κρίση και τα προβλήματα που υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί παρά να είναι μια ένωση στη βάση αξιών και να έχει ως στόχο την αλληλεγγύη και συνεργασία, την βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια έγιναν μέλη της ΕΕ η Βουλγαρία, η Ρουμανία και πρόσφατα η Κροατία. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν η Σερβία και το Μαυροβούνιο, επιτυγχάνοντας αλλαγές που δεν θα είναι απλώς συμμόρφωση προς τους κανόνες και τα κριτήρια για την ένταξή τους στην ΕΕ. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, η ανεκτικότητα και η συμφιλίωση, η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, η εξυγίανση της οικονομίας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος αλλά και της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, η εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσσοβο κα πρώτα από όλα ανταποκρίνονται στα αιτήματα και στις απαιτήσεις των Σέρβων πολιτών. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή του για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Σερβίας για την ενταξιακή πορεία είναι γεγονός πλέον. Η κοινωνία των πολιτών, οι φορείς αλλά και οι εκκλησίες μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, δεν είναι μόνο υπόθεση των πολιτικών και της Σερβικής κυβέρνησης».

 

Διαβάστε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 18ης Απριλίου 2013 σχετικά με την Έκθεση Προόδου του 2012 για τη Σερβία (2012/2868(RSP))

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2013-0186+0+DOC+XML+V0//EL

 

 

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες:

http://ec.europa.eu/enlargement/taiex/dyn/taiex-events/library/detail_en.jsp?EventID=48593

 

                 

 

Last modified on Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 12:38