03 Ιουλίου 2013

Η δημόσια τηλεόραση να επιστρέψει από το "μαύρο"!

Ελληνική προεδρία ΕΕ το 2014 και κλειστή τηλεόραση δεν συμβιβάζονται

Εκδήλωση των Πράσινων  στο Ευρωκοινοβούλιο για την ΕΡΤ και τις δημόσιες τηλεοράσεις

 

Δείτε το βίντεο με τη συζήτηση:http://www.greenmediabox.eu/archive/2013/07/02/ert/

 

Διαβάστε την εισήγηση του Ν. Μιχαλίτση εδώ

Διαβάστε την απόφαση της συνέλευσης της EBUεδώ και ένα ιστορικό εδώ

 

«Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια πράξη αντιδημοκρατική κι αδιανόητη για ευρωπαϊκή χώρα. Το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ με τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους και τις υποδομές της είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ζημιά και να λειτουργήσουν σύντομα αλλά και  μακροχρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες  πληροφόρησης, που έχουν καθοριστικό ρόλο σε μια δημοκρατική κοινωνία. Με ανοικτή ΕΡΤ πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους, το κοινοβούλιο για την αναβάθμιση της ΕΡΤ μέσω των αλλαγών που απαιτούνται ώστε να εκπληρώνει το ρόλο της ως ανεξάρτητη από κυβερνήσεις, κράτος και ιδιωτικά συμφέροντα, πλουραλιστική, δημόσια ραδιοτηλεόραση, που εκφράζει τις Αξίες των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης της ΕΕ. Σε αυτό το διάλογο μπορεί να αξιοποιηθεί η διαθεσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης (Ε.Β.U) να βοηθήσει με την εμπειρία της. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος από την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Αν όμως δεν ανοίξει η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να τεθεί θέμα με την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Α’ Εξάμηνο 2014», τόνισαν οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Rebecca Harms(Γερμανία, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων), Izabelle Durant(Βέλγιο, αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου), Rui Tavares (Πορτογαλία) που διοργάνωσαν εκδήλωση «στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, την Τρίτη 2 Ιουλίου «ΕΡΤ, Επιστροφή από το μαύρο».

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές:

  • Ο Νίκος Μιχαλίτσης, (ΕΡΤ, πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών) που παρουσίασε τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ καθώς και τις προτάσεις των εργαζομένων για αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΕΡΤ.
  • Η Νικολ Φρανκ, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης (Ε.Β.U), που εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην ΕΡΤ αλλά και την αποφασιστικότητα της ομοσπονδίας να υπερασπιστεί τον ρόλο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στις δημοκρατίες
  • Ο Φρανσουά Τρον, διευθυντής της δημόσιας βελγικής τηλεόρασης (RTBF), που αναφέρθηκε τόσο στις επιτυχίες της δημόσιας τηλεόρασης στο Βέλγιο (αύξηση της τηλεθέασης κατά 20%) όσο και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν (μείωση προσωπικού και προϋπολογισμού). Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που ιδιωτικοποίησε μια δημόσια τηλεόραση και η Ελλάδα η πρώτη χώρα που έκλεισε μια τηλεόραση
  • Οι Καμίλο Αζεβέδο (Πορτογαλική τηλεόραση RTP) και Ρούι Νούνες (Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων LUSA) που αναφέρθηκαν τόσο στην αλληλεγγύη που εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή στους εργαζόμενους της ΕΡΤ όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πορτογαλική τηλεόραση με τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης, τη μείωση του προϋπολογισμού κα.

 

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ είναι το γεγονός ότι την συζήτηση παρακολούθησαν ζωντανά μέσω του διαδικτύου  http://greenmediabox.eu/archive/2013/07/02/ert/  1200 άτομα.

 

 

Συνοψίζοντας την συζήτηση, οι πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος και Izabelle Durant τόνισαν: 

  • Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι μόνο αντιδημοκρατική και αυθαίρετη αλλά δημιουργεί και πολλά νομικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ακόμα και σήμερα αποδεικνύεται η ανυπαρξία σχεδίου για αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι κοντεύει να  περάσει ένας σχεδόν μήνας από την αναγγελία του κλεισίματος. Μπορεί η κυβέρνηση να ακυρώσει εύκολα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καν απόφαση του κοινοβουλίου.
  • Η αναβάθμιση της τηλεόρασης δεν μπορεί να γίνει με μαύρες οθόνες και σιωπηλά ραδιόφωνα. Πρέπει να ανοίξει άμεσα η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορεί να λύσουν το «μαύρο». Δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση αυτή που θα αποφασίσει αποκλειστικά για το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.
  • Η κρίση ανέδειξε και την ισχυρή υποστήριξη από τους πολίτες σε μια ποιοτική δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία.
  • Πίεση μεγάλη υπάρχει και σε άλλες δημόσιες τηλεοράσεις, ιδιαίτερα την Πορτογαλία, με αφορμή με την κρίση αλλά όχι κατά ανάγκη μόνο εξαιτίας της κρίσης. Προσπάθειες ιδιωτικοποίησης είχαν προηγηθεί της κρίσης.
  • Η αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας είναι σημαντική σε ρόλο ανεξάρτητης ενημέρωσης. Χρειάζονται όμως και βιώσιμες λύσεις χρηματοδότησης, χωρίς να μετατρέπονται οι Δημόσιες Υπηρεσίες Ενημέρωσης σε αποκλειστικά εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και κανόνες για τη χρήση των ραδιο-συχνοτήτων, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει πολλά νησιά.
  • Είναι αναγκαίο να ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο διάλογος για το κανονιστικό πλαίσιο της πληροφόρησης, καθώς και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες πληροφόρησης.
  • Το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Κομισιόν πρέπει να ξεκαθαρίσει αν στο κλείσιμο της ΕΡΤ έπαιξε ρόλο ή όχι η Τρόικα.
  • Οι Πράσινοι θα αναδείξουν το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 3 Ιουλίου, αλλά δυστυχώς οι κύριες ομάδες δεν θέλησαν να βγει και απόφαση μετά την συζήτηση. Επίσης, προγραμματίζουν νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο το φθινόπωρο 2013 που θα αφορά τα γενικότερα θέματα της υπηρεσιών ενημέρωσης.

 

Οι ευρωβουλευτές των Πράσινων Danny Cohn Bendit, Rebecca Harmsκαι Νίκος Χρυσόγελος είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ[1],[2]

Last modified on Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 12:53