23 Απριλίου 2013

Στο Βόλο σε ημερίδα για την απασχόληση και σε διάλογο με τους νέους, ομιλία σε δημοσιογράφους

Το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα "Πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ για την απασχόληση",  στο Δημαρχείο Βόλου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας σε συνάντηση των με νέους,σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην παραλία του Βόλου,προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας και του μέλλοντος της ευρωπαϊκής ενοποίησης στο πλαίσιο των δράσεων «Η Νεολαία σε Κίνηση» (Youth on the move).

 

Το διήμερο εκδηλώσεων στον Αλμυρό και στον Βόλο στο οποίο συμμετείχε ο Νίκος   εντάσσονταν στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο που διοργάνωσαν το Γραφείοτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα για τη νομοθετική ατζέντα και τις πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με δεδομένο ότι το 2013 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών.

 

Οι κύριοι θεματικοί άξονες της συζήτησης στην ημερίδα με θέμα "Πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ για την απασχόληση" ήταν η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η Δια Βίου Μάθηση, ο προσδιορισμός τοπικών πλεονεκτημάτων και η σωστή διαχείριση και ανάπτυξή τους καθώς και η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που γεννάει η μακροχρόνια ανεργία. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος  Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Γιώργος Καλτσογιάννης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Βόλου Δημήτρης Δερβένης. Συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση πολίτες κι εκπρόσωποι των περιφερειακών και τοπικών αρχών, επιμελητηρίων και επιχειρήσεων.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχικού σχεδιασμού για την περιφερειακή ανάπτυξη την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 - 2020. Επισήμανε ότι αλλάζουν οι Κανονισμοί και οι πολιτικές των 5 Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών κι Επενδυτικών Ταμείων κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την προετοιμασία των περιφερειακών σχεδίων για να μην αστοχήσει ο σχεδιασμό. Επισήμανε ότι η κρίση μας θα έπρεπε να οδηγήσει σε  επανα-ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και δημόσιων πόρων, ώστε να θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα  αυτή της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και αναζωογόνησης της οικονομίας μέσα από την στροφή της στην πράσινη και κοινωνική οικονομία και καινοτομία τόσο στην τρέχουσα περίοδο όσο και στην επόμενη. Τόνισε, τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η κοινωνική οικονομία και οι συνεργατικές / κοινωνικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως η αποτελεσματική χρήση της ενέργειας και η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η οικολογική αναγέννηση των πόλεων, η κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν σε θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής και ανέλυσε τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες.  Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη να στρέψουμε την παραγωγική βάση της χώρας προς την βιώσιμη τοπική οικονομία ώστε μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος  να μένει στην περιφέρεια. Κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώσει τα δημοσιονομικά και  να βοηθάει στην ανάπτυξη καινοτομιών από ΜΜΕ και κοινωνικές επιχειρήσεις και να δημιουργήσει βιώσιμη απασχόληση στο τοπικό επίπεδο, με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η πράσινη τεχνολογία και η βιοοικονομία για αποκεντρωμένη και φιλική στο περιβάλλον και την κοινωνία παραγωγή.

 

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, το απόγευμα, ο Νίκος Χρυσόγελος μίλησε σε ενημερωτικό σεμινάριο για τους δημοσιογράφους των τοπικών και περιφερειακών Μέσων της Θεσσαλίας, που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των πολιτών από τα ΜΜΕ για τις πολιτικές συζητήσεις και τις αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενόψει ευρωεκλογών του Μαΐου 2014, είναι σημαντικό τόνισε οι πολίτες να "κατανοήσουν ότι η ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου και των πολιτών δυνάμεων που επιδιώκουν την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης μπορεί να είναι το αντίβαρο απέναντι στην πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ευθύνη κυρίως των κυβερνήσεων. Η ενίσχυση και όχι η αποδυνάμωση του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να δώσει ώθηση στην αλλαγή των σημερινών πολιτικών και στη δημιουργία μιας διαφορετικής Ευρώπης". Έδωσε επίσης συγκεκριμένα παραδείγματα για την διαφορετική στάση που έχει το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με το Συμβούλιο, δηλαδή τις κυβερνήσεις, στα θέματα που αφορούν στην πολιτική λιτότητας, δημοκρατικού ελέγχου, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κα.

Δείτε περισότερες φωτογραφίες εδώ: http://www.flickr.com/photos/75635602@N06/sets/72157633318030486/

 

Last modified on Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 12:43