11 Απριλίου 2013

Οι νέοι πρωταγωνιστές σε ημερίδα που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Ν. Χρυσόγελος

Δείτε φωτογραφίες από τις δράσεις εδώ  και βίντεο εδώ

Την Τρίτη 9 Απριλίου το απόγευμα ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την επίσκεψη της ελληνικής ομάδας με 30 νέους και νέες, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Η απασχόληση των νέων σε κρίση: λύσεις που προκύπτουν" που εστίασε σε καλά παραδείγματα και πρακτικές αυτό-οργανωμένων πρωτοβουλιών από νέους με στόχο την απασχόληση. Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια, της ενεργειακής κοοπερατίβας νέων Impronte από την Ιταλία, του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Αποφοίτων JA-YE Europe, καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας (ΚΕΠΝΕΤ). Δόθηκε έμφαση σε θετικά πρακτικά παραδείγματα νεανικής επιχειρηματικότητας (start up) και εμπειρίες δικτύωσης με αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 150 νέοι από την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία και Ισπανία.

“Όλες οι γενιές βιώνουν σήμερα μια γκρίζα πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις όμως για τους νέους είναι δραματικές. Είχαν όνειρα και ελπίδες να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους αλλά τώρα βιώνουν τον εργασιακό και κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ δεν ζητείται καν η γνώμη τους για την διαμόρφωση των εξελίξεων που επηρεάζουν το ίδιο τους το μέλλον. Δικαιολογημένα νοιώθουν ανασφάλεια κι αβεβαιότητα για το αύριο, ίσως κι οργή. Θέλουμε να βοηθήσουμε να αλλάξουν τα πράγματα, να μπορέσουν οι νέοι να πρωταγωνιστήσουν στην διαμόρφωση ενός οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά/πολιτικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος. Με την ανεργία να ξεπερνάει κατά μέσον όρο το 12% στην ΕΕ αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα το 27% και στους νέους το 57%, απαιτούνται τόσο πολιτικές σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όσο και πρωτοβουλίες από τα κάτω, από τους ίδιους τους νέους. Οι σημερινές γενιές, οι πολιτικοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια έχουν ιστορική ευθύνη να διαμορφώσουν, μέσα από διάλογο με τους ίδιους τους νέους και τις οργανώσεις νέων, αποτελεσματικές στρατηγικές και ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας καθώς και να αναπτύξουν εργαλεία που θα στηρίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας στους νέους που συμμετείχαν στην ημερίδα.

 

“Θέλουμε θέσεις εργασίας, οι οποίες να είναι ποιοτικές, που να αξιοποιούν και να αναπτύσσουν περαιτέρω τα προσόντα και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων, που θα δημιουργήσουν κοινωνική συνοχή, θα αλλάξουν την οικονομία και θα την κάνουν πιο πράσινη, θα βοηθήσουν τους πολίτες να ζουν καλύτερα σε αρμονία με το περιβάλλον”, επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος ανοίγοντας την πρώτη ημερίδα με θέμα “νέοι κι απασχόληση” που οργάνωσε στις 9 Απριλίου και ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στην πραγματικότητα των χωρών του νότου. “Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, αν αλλάξουν οι πολιτικές, αν πάρουν πρωτοβουλίες οι νέοι, αν ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, αν μάθουμε ο ένας από τον άλλο, αν δυναμώσει η συνεργασία με ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων κι άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα, όπως για την καταπολέμηση της φτώχειας, την κινητικότητα, την εκπαίδευση, την βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική επιχειρηματικότητα κ.α.”.
 
 

 

 

Last modified on Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 12:46