20 Μαρτίου 2013

H Σερβία κλείνει τις πληγές της κι αλλάζει σελίδα στο δρόμο προς την ΕΕ;

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος στην έβδομη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση Ευρωπαϊκού και Σερβικού Κοινοβουλίου

 

Στην προγραμματισμένη συνάντηση της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου με αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Σερβίας συμμετείχε το διήμερο 18 και 19 Μαρτίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος της 7ης Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης ήταν η εξέταση της προόδου των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξή της.

 

Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η διάθεση που εκφράζεται μέσα στη Σερβική κοινωνία για αλλαγές αλλά και οι συναντήσεις με το Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται ότι συμβάλλουν σε σημαντικές αλλαγές στη χώρα αυτή. Ενδεικτικό είναι το κλίμα συναίνεσης και ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου που επικράτησε στη διάρκεια της συνάντησης, παρά το γεγονός ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν καυτά κι αφορούσαν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη συνεργασία μεταξύ κεντρικής και τοπικής εξουσίας, την κατάσταση των μειονοτήτων, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ενεργειακή στρατηγική, την ανάπτυξη της οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και τέλος το διάλογο μεταξύ Βελιγραδιού και Πρίστινας (Κόσσοβο).

 

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι και η Κοινή Ανακοίνωση στο τέλος των εργασιών της διακοινοβουλευτικής συνάντησης – που αναφέρεται τόσο στην πρόοδο που έχει συντελεστεί σε

διάφορους τομείς όσο και στα προβλήματα που παραμένουν ακόμα – συνδιαμορφώθηκε κι έγινε ομόφωνα αποδεκτή όχι μόνο από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων αλλά και τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων της Σερβίας (κυβερνητικών, αντιπολιτευόμενων, μειονοτικών), παρά το γεγονός ότι τα θέματα που συζητήθηκαν έχουν σταθεί αφορμή για έντονες πολιτικές διαμάχες στο παρελθόν.

 

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε στην ομιλία του τις δυνατότητες που έχει η Σερβία να αναπτύξει μια ενεργειακή στρατηγική που θα βασίζεται στις δικές της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επισήμανε, όμως, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να σταματήσουν τα λόμπυ να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων (και) στον ενεργειακό τομέα. Ο Νίκος Χρυσόγελος κατέθεσε, εκ μέρους των Πράσινων, ορισμένες τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο που είχαν σχέση με την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης, τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και την ανάπτυξη μιας περιφερειακής προσέγγισης στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος με στόχο να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των γειτονικών χωρών. Οι τροπολογίες έγιναν ομόφωνα αποδεκτές κι ενσωματώθηκαν στην τελική ανακοίνωση. 

 

Στη συνάντηση προήδρευσαν από κοινού ο Jelko Kacin, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τα Δυτικά Βαλκάνια και η MilicaDelevic, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Σερβικό Κοινοβούλιο. Ο Nikola Selakovic, Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι αλλαγές στην δικαιοσύνη θα πρέπει να έχουν κριτήριο την ποιότητα και όχι την ταχύτητα στην λήψη καινοτόμων αποφάσεων που θα αναδείξουν ένα λειτουργικό κράτος δικαίου αλλά διαβεβαίωσε ότι η Σερβία δεσμεύεται να προωθήσει τις αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την προστασία των δικαιωμάτων, τη διαλεύκανση εγκλημάτων, ιδιαίτερα εναντίον των δημοσιογράφων.

 

Ο MilanPalevic, Διευθυντής του Γραφείου για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση έδωσε έμφαση στους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει η χώρα προκειμένου να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Palevic τόνισε, μάλιστα, ότι η Κροατία αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για τις υποψήφιες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε ο PierreMiriel, Διευθυντής για τη Διεύρυνση και τη Στρατηγική, ο οποίος επανέλαβε την ευχή όλων να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία με πιο γρήγορους ρυθμούς και εξήρε την αποφασιστικότητα της Σερβικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις τονίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

 

 

 

 

Last modified on Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 16:41